życie jest ciężkie

Przepis na pierogi z mięsem domowej roboty

Pierogi z mięsem

Domowe pierogi z mięsem, to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny

– dokładny opis wykonania plus zdjęcia kroków
– idealne ciasto pierogowe z dodatkiem oleju
– kilka propozycji na wzbogacenie farszu

Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • 1 szklanka gorącej wody – 250 ml
  • 4 łyżki oleju roślinnego – 50 ml
  • pół łyżeczki soli

Farsz na pierogi z mięsem

  • 800 g mięsa wołowego z bulionu
  • 2 średniej lub większe cebule – do 400 g
  • 4 łyżki oleju roślinnego – 50 ml
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; pół łyżeczki pieprzu

Pierogi z mięsem

Szklanka wody o  pojemnośći 250 ml.

Do zrobienia pierogów potrzebujesz również: czysty blat lub stolnica do wałkowania ciasta; wałek; okrągła wykrawaczka do pierogów o średnicy około 6,5 cm; bawełniana ściereczka; szeroki garnek; cedzak do łowienia pierogów.

 

Pierogi z mięsem, 1

Pierogi z mięsem przepis

Do farszu używać mięsa wyłowionego z bulionu. Bulion wołowy – pod linkiem dokładny przepis. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść około 800 gramów mięsa gotowego do zmielenia  do bulionu użyć około 500 gramów karczku wołowego oraz po około 250-300 gramów szpondra i pręgi wołowej. Bulion gotować dzień wcześniej.

Jak przygotować cebulę do farszu: Dwie cebule obierz i poszatkuj. Możesz też użyć kilku mniejszych sztuk o łącznej wadze do 400 gramów. Na nagrzaną patelnię dodaj cztery łyżki oleju roślinnego do smażenia. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut (ma się zeszklić, ale nie rumienić zbyt mocno, by nie wyszła gorzka).

Tym razem nie mielić warzyw z bulionu, ale można to zrobić. Otrzymasz więcej farszu, który będzie przy okazji bardziej wilgotny. Po zmieleniu mięsa z cebulą sprawdź smak farszu i zdecyduj ile dodasz do niego soli. Farsz jest już gotowy.

Porada: Do farszu można też dodać podsmażone na oleju i poszatkowane lub zmielone razem z mięsem i cebulą pieczarki. Jeśli wolisz farsz z mięsa wieprzowego i kapusty kiszonej, to polecam farsz z przepisu na naleśniki z mięsem.

Przygotuj ciasto na pierogi z mięsem. Do szerokiej miski przesiej mąkę (najlepsza będzie poznańska typ. 500). Pół kilograma mąki, to połowa standardowego opakowania o wadze jednego kilograma. Dodaj pół łyżeczki soli oraz cztery łyżki oleju roślinnego. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody i zamieszaj ciasto łyżką, a następnie zacznij je wyrabiać. Można też śmiało wyrabiać je w maszynie np. w Thermomix. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne.

Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj bawełnianą ściereczką, by ciasto nie obsychało. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy lub na blacie lekko oprószonym mąką. Przy pomocy wykrawaczki o średnicy około 6,5 cm wycinaj okrągłe placki pod pierogi. Na środek placka nakładaj farsz mięsny. Daję zawsze sporo farszu. Kulkę farszu lekko spłaszczam na kształt wałeczka, by idealnie wypełnić wnętrze pieroga. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Po sklejeniu łączenia polecam wykonać dodatkowo falbankę.

Resztki ciasta po wykrawaniu pierogów zbieraj i na koniec połącz w jedną kulę. Ponownie rozwałkuj ciasto i wycinaj placki pod pierogi.

Porada: Moje pierogi były dość małe, dlatego też wyszło mi aż 70 sztuk. Placek na pieroga ważył około 11 gramów, zaś porcja farszu 10-13 gramów. Można śmiało lepić trochę grubsze pierogi i o większej średnicy. Wyjdzie mniej sztuk, ale zużycie farszu będzie podobne, ponieważ do jednego pieroga dajemy go wówczas znacznie więcej.

Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna gotować się ani za mocno, ani też tylko lekko „mrugać”. Pierogi wyławiaj po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi (każdą partię gotujesz na tej samej wodzie, nie wymieniasz jej).Gotowe pierogi z mięsem polać zeszkloną cebulą z dodatkiem szczypiorku. Taką okrasę szykujesz identycznie, jak cebulkę na oleju, którą wykorzystujesz do zrobienia farszu na pierogi z mięsem. Na koniec dokładasz tylko garść szczypiorku.

Pierogi z mięsem, 8

 

Comments are closed.