życie jest ciężkie

BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY

Pyszny i łatwy do przygotowania bigos z kiszonej kapusty z mięsem wieprzowymkiełbasąsuszonymi grzybami.

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 500 g mięsa wieprzowego (np. karkówki)
  • 200 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szklanki bulionu lub wody
  • 30 g suszonych borowików
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek
  • 1 jabłko (np. reneta lub antonówka) – opcjonalnie
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
PRZYPRAWY
  • 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku
  • PRZYGOTOWANIE

    • Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodać mięso i dokładnie je obsmażyć.
    • Wlać 2 szklanki gorącego bulionu lub wody z solą i pieprzem, zagotować. Następnie dodać połamane suszone grzyby, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut.
    • Dodać listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki, obrane i pokrojone w kosteczkę obrane jabłko i wymieszać.
    • Dodać odciśniętą kiszoną kapustę oraz wlać szklankę wody, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
    • Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do kapusty i gotować przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
    • Mąkę podsmażyć na suchej patelni, gdy zacznie brązowieć dodać łyżkę masła i mieszać aż masło się rozpuści.
    • Trzymając patelnię na ogniu dodać stopniowo kilka łyżek kapusty cały czas mieszając. Przełożyć zawartość patelni z powrotem do garnka, wymieszać i zagotować.

    WSKAZÓWKI

    Jeśli używamy kiełbasy wiejskiej, kruchej, to nie musimy jej wcześniej podsmażać.

Comments are closed.