oto przepis na drugie polskie danie żurek
Żurek. Przepis krok po kroku
Dzisiaj przygotowałem dla Was z pewnością najlepszy przepis na Żurek! Jest idealny, pachnący zakwasem, czosnkiem i majerankiem. Żurek podany z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i jajka na twardo to kwintesencja zbliżających się świąt Wielkiejnocy.
Żurek – Przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 l wywaru lub wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- 400 g kiełbasy białej surowej
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 -4 ziemniaki
- 300 – 500 ml zakwasu na żur (w zależności od kwaśności)
- 1-2 łyżki chrzanu
- 125 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz czarny
- jajka na twardo do podania
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Białą kiełbasę nakłuj widelcem lub np. wykałaczką, dzięki temu podczas obróbki termicznej nie popęka. Delikatnie gotuj w wywarze lub wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz odkrojoną skórą z boczku (doda ładny wędzony aromat). Płyn powinien delikatnie mrugać, nie gotować burzliwie. Następnie kiełbasę wyjmij po około 20 minutach, kiedy nie będzie już surowa, odłóż na bok do wystudzenia.
Krok 2:
Następnie na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w słupki. Kiedy mięso się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Pamiętaj aby pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek oraz majeranek, smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu.
Krok 3:
Ostudzoną kiełbasę pokrój w plastry lub pół plastry, w zależności od twoich preferencji
Krok 4:
Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Krok 5:
Po około 15 minutach kiedy ziemniaki zmiękną dodaj ok. 300 ml zakwasu na żur, możesz dodać więcej jeśli zupa wyda Ci się za mało kwaśna. Dodaj jeszcze chrzan i śmietankę. Podgrzej żurek aż zacznie mrugać, ale już nie gotuj. Podawaj z jajkiem na twardo.